בהלת הקורונה

כתב 'במה' ביקר בשדות התעופה באירופה היכן שחולפים תיירים מכל המדינות כולל מסין ומספר על הבהלה שאוחזת בעולם * מהו הנגיף הזה, מהם התסמינים שלו ואיך מתגוננים מפניו?

לרגע נדמה היה שימי הפורים הקדימו את זמנם. ביקור בשדות התעופה באירופה בשבוע שחלף, גילה מצב הזוי: אנשים בכל מקום, כולל עובדים בשדה התעופה, חובשים מסכות על פניהם, חלק מעובדי השדה אף חובשים כפפות גומי על הידיים, בהלה והיסטריה של ממש בכל מקום.

בתורים הארוכים שהשתרכו בשדה התעופה, כאשר אך נראו בין הממתינים תיירים מסין, כולם התרחקו בבהלה. באחד התורים היו בני זוג עם ילד מסין, לפתע בלי שום הכרזה או הודעה כלשהי, כולם נסו בבהלה לתור הסמוך ובני הזוג וילדם נותרו בתור זה לבדם. הרגשה לא נעימה כלל, אולם הפחד גבר על האנשים.

ברחבי ישראל החיים ממשיכים בחסדי שמים כשגרה. מלבד מידע על התפשטות הנגיף שמשגע את העולם, לא מרגישים את השפעתו. כשאך יוצאים מהארץ, מיד נתקלים בהשפעה העצומה של הנגיף הקטלני על ההיסטריה העולמית בכל מקום.

המקום הראשון בו אוחזת הבהלה ואינה מרפה הינו בשדות התעופה, לנוכח התחלופה הבלתי פוסקת בזרם של תיירים מכל רחבי העולם, בהם סינים רבים. מראה של סיני בכל מקום מעורר בהלה ובאופן כללי אנשים חוששים מהאוויר הדחוס והמתחלף בשדות התעופה. זו הסיבה שכל מי שטס בימים אלה מבחין בכמויות של תיירים עם מסכות על פניהם מסוגים שונים.

ישנם גם ישראלים רבים שחובשים את המסכות הללו ביציאה מהארץ. "תראה איך בבת אחת מדינה ענקית מבודדת מעולם כולו", סח אחד האנשים בקול. חברו הוסיף: "מעבר לכך, שים לב כיצד תוך ימים אחדים מעצמה כלכלית קורסת".

יהודי שומר מצוות חתם את השיח שהחל להתגלגל: "הקב"ה מראה לנו איך ברגע אחד הכל עלול חלילה לקרוס. פעמי משיח באופק".

התפשטות הנגיף: תמונת מצב

לפי ארגון הבריאות העולמי, נכון לאמצע השבוע הנוכחי, אובחנו בוודאות 17,391 חולים בנגיף הקורונה, מהם 17,238 בסין ו־153 מחוץ לסין (ב־23 מדינות). 361 בני אדם מתו מהמחלה – אחד מהם מחוץ לסין (שיעור תמותה של 2.1%). מצבם של 2,296 חולים – כולם בסין – מוגדר "קשה". עוד אלפי חולים מאושפזים בבתי חולים בסין בחשד שנדבקו בנגיף הקורונה.

סוכנויות הידיעות (שמקדימות את ארגון הבריאות העולמי ב־24 שעות) מדווחות, נכון ליום שלישי השבוע, כי מספר הקורבנות של נגיף הקורונה הגיע ל־427 (1 מהם מחוץ לסין – בפיליפינים – ועוד אחד בהונג קונג, שהיא חלק מסין). מספר הנדבקים, לפי סוכנויות הידיעות, הגיע ל־20,638. מצבם של 2,790 חולים מוגדר "קשה".

ב־30 בינואר הכריז ארגון הבריאות העולמי על מצב חירום בשל התפשטותו המהירה של הנגיף לא רק בסין אלא גם מחוצה לה. מצב החירום – לפי הארגון – תקף בכל העולם, גם במדינות שבהן טרם התגלה הנגיף.

מהו נגיף הקורונה?

ד"ר בת־שבע גוטסמן, רופאה בכירה ביחידה למחלות זיהומיות בבית החולים מאיר מקבוצת כללית וד"ר דנה פלורנטין, מומחית ברפואת משפחה ומנהלת מרפאת לב העיר בפ"ת, מספקות את המידע הבסיסי אודות הנגיף, ההתמודדות ודרכי הזהירות הנדרשים.

תחילה הן מציינות כי מדובר בנגיף נפוץ ממשפחת הסארס והמרס, שהם למעשה סוגים שונים של נגיף הקורונה. כשמסתכלים על הנגיף במיקרוסקופ אלקטרוני רואים תמונה שמזכירה כתר, ומכאן שמו: משמעות המילה "קורונה" בלטינית היא כתר.

בדרך כלל לא גורם הנגיף הזה למחלות בבני אדם, אלא בבעלי חיים. אם בני אדם בכל זאת נדבקים בו, הרי לרוב מתבטאת מחלתם בהצטננות קלה או בבעיות קלות במערכת העיכול, והיא חולפת מעצמה ללא שום טיפול. לעומת זאת, אם מדובר באדם שמערכת החיסון שלו מדוכאת מסיבה כלשהי, עלול נגיף הקורונה לגרום למחלה רצינית וקשה יותר.

מדובר בנגיף נפוץ שתוקף כמעט כל אדם לפחות פעם בחיים, בעיקר בתקופת הילדוּת, וכאמור לרוב הוא אינו מסוכן. עם זאת, מדובר בנגיף בעל יכולת גבוהה לעבור מוטציות. באחרונה הוא אכן עבר מוטציה (ולכן ארגון הבריאות העולמי מכנה אותו "נגיף הקורונה החדש") והפך לאלים.

יש לציין שבשנים 2003-2002 הייתה התפרצות של נגיף דומה ממשפחת הסארס, והוא גרם למותם של יותר מ־800 בני אדם.

תסמיני הנגיף

התסמינים של נגיף הקורונה הם בעיקר במערכת הנשימה העליונה (שיעול, קוצר נשימה, הצטננות, חום) ובמערכת העיכול. לתסמינים האלה עלולים להתלוות כאבי שרירים. במקרים חמורים עלולות להתפתח דלקת ריאות ואי־ספיקה נשימתית.

האופן שבו מתפשט נגיף הקורונה החדש עדיין לא התגלה במדויק. כיום רוב הנדבקים קשורים למקור ההתפרצות בשוק בעלי החיים של ווהאן, שבינתיים נסגר בהוראת השלטונות, אך יש גם מקרים של הדבקה מאדם לאדם. לכן ניתן להניח שהנגיף עובר גם בהדבקה טיפתית – כמו שנדבקים בשפעת: טיפות מיקרוסקופיות שמקורן באדם נגוע שהשתעל או התעטש, נושאות את הנגיף באוויר וחודרות למערכת הנשימה של בני אדם לא נגועים.

יש לציין שההדבקה היא בדרך כלל מחולים סימפטומטיים – חולים שיש להם סימפטומים של המחלה, אך יש ראיות להדבקה גם מחולים א־סימפטומטיים – חולים שנדבקו בנגיף, אך לא פיתחו את תסמיני המחלה.

הטיפול בנגיף

אין תרופה שקוטלת את הנגיף, לכן נותנים לנדבקים בעיקר טיפול תומך: טיפול תומך נשימתי, אינהלציות, חמצן, נוזלים אם הם סובלים מהתייבשות; משככי כאבים ותרופות מפחיתות חום, אם הם סובלים מכאבים ומחום וכדומה.

השלטונות בסין מנסים להתמודד עם המחלה גם באמצעות הגבלת התנועה של אנשים בערים שבהם זוהתה התפרצות שלה. הגבלות תנועה כאלה, ביטול טיסות, קווי רכבת וקווי אוטובוסים, הוטלו על ווהאן, העיר שבה התפרצה המחלה, ועל ערים סמוכות. מדובר למעשה בעוצר בדרגות שונות של חומרה שהוטל על עשרות מיליוני בני אדם.

כיום אין חיסון למחלה זו. בימים אלה מנסים במרכזים רפואיים לפתח חיסון לנגיף, אך מדובר במשימה קשה מאוד שצפויה להימשך לכל הפחות כמה חודשים.

כללי ההיגיינה שנועדו למנוע הדבקות במחלות נגיפיות שונות נכונים גם לקורונה: יש להקפיד על רחיצת ידיים, להימנע מנגיעות ללא צורך בעיניים, באף ובפה ולאוורר חדרים – גם אם בחוץ קר.

האם הנגיף עלול להגיע לישראל?

עד כה בחסדי שמים לא התגלה נגיף הקורונה בישראל. אמנם בכמה מקרים עלה החשד כי חולים במחלת חום שבאו לארץ מסין חלו במחלת הקורונה, אולם בסופו של דבר כל החשדות האלה נשללו. עם זאת, במשרד הבריאות מעריכים שבסופו של דבר יגיע הנגיף גם לישראל ונערכים בהתאם.

משרד הבריאות הוציא הנחיה ולפיה כל מי שהיה בסין – גם לשהות קצרה, צריך לשים את עצמו בהסגר ביתי לתקופה של 14 ימים ממועד השהייה האחרונה בסין. מספר הימים הללו נקבע משום ש-14 ימים הם משך הדגירה של הנגיף. לאותם האנשים אסור לצאת למרחב הציבורי ובכלל זה מוסדות חינוך, מקומות עבודה, תחבורה ציבורית, מקומות בילוי וקניות, בתי חולים ומרפאות.

לפי הנחיות משרד הבריאות, אדם שביקר בסין והחל לסבול מחום ומשיעול במהלך הנסיעה או בתוך שבועיים לאחר שובו, צריך לפנות בהקדם לרופא בקופת חולים או לחדר מיון. לפי ההנחיות, צריך להודיע מראש טלפונית וליידע את צוות המרפאה או את הצוות בחדר המיון שהמטופל סובל ממחלה נשימתית וכי הוא שהה באחרונה בסין.

כמו כן נמנעה כניסתם של אזרחים סינים לישראל. חברת 'אל על' הודיעה על ביטול כל טיסותיה לסין עד ל־25 במרס 2020. בכך הצטרפה 'אל על' לחברות תעופה מובילות רבות שהודיעו על השעיית כל טיסותיהן לסין. הפסקת הטיסות לסין והעוצר שהוטל על ערים רבות במדינה מנחיתים מכה קשה על כלכלת סין.

הזמנת דואר מסין

הזמנות רבות מבוצעות מסין, האם אדם שהזמין חבילה מסין צריך לחשוש? המומחים של ארגון הבריאות העולמי אומרים שהנגיף שורד על משטחים ובהם חבילות לא יותר מכמה שעות.

כך שעד שהחבילה מגיעה לארץ מסין כל הנגיפים שאולי היו עליה כבר מתו מזמן. אלו שאינם מסתפקים בהודעה המרגיעה הזאת, יכולים להשתמש בחומרי חיטוי רגילים והם מנטרלים ביעילות את נגיף הקורונה. 

תוכן קשור

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד על הבמה

קבל את המגזין
ראשון למייל:

במה 69 הרב אברהם בייפוס מגזין במה - מגזין תוכן חרדי לבית ולמשפחה

זאת התורה לא תהא מוחלפת – "כל המבזה תלמידי חכמים"

בימים אלו של ימי הפורים הורה רבינו הגראי"ל שטינמן זצוק"ל לאחד ממרביצי התורה החשובים שליט"א שיראה להזהיר את בני הישיבה לקראת ימי הפורים, שידעו "ששום

'סגולות' לפרנסה

  בפרשתנו אנו לומדים על ירידת המן. דור המדבר לא היו צריכים להשתתף בהרצאות בנושאי אמונה וביטחון בכל הנוגע לפרנסה. היה ברור ומוחשי כל כך

'שבת שירה' – ישראל נדמין לקן ציפור

השבת הקרובה, פרשת בשלח, מכונה 'שבת שירה'. מנהגים מיוחדים יש לשבת זו, הקשורים לשירת הים וקשורים לפרשת המן. רבים אף קוראים בשבת זו פרשת המן.

רגע אחד!

קבל חינם את מגזין במה מדי שבוע!

מהווה הסכמה לקבלת דיוור. ניתן לבטל בכל עת.

מגזין במה - מגזין תוכן חרדי לבית ולמשפחה גיליון 75
דילוג לתוכן