מיתוס וניפוצו

הסופר הרב חיים ולדר בטורו השבועי: מיתוס נשאר מיתוס גם אם הוא מתנפץ. ברגע שבני אדם החליטו להיתפס במשהו הם לא יתנו לעובדות בשטח להרוס להם את מסקנותיהם

– 1 –

יוסף ולדימירוביץ' (וולפוביץ') טרומפלדור; נולד ברוסיה ב-21 בנובמבר 1880, עלה לארץ ישראל בשנת 1912, ולמרות שהיה לו סיפור חיים די מרתק (בנו של קנטוניסט שנשאר נאמן ליהדותו, התמנה לקצין בלי להמיר את דתו, נפצע מפגז ואיבד את ידו), שמו לא היה הופך למיתוס ולכאורה היה צריך להיעלם אל תהום הנשייה.

ב-1 במרץ 1920, (י"א באדר תר"פ) פרצו מאורעות תל חי וטרומפלדור פיקד על הקרב בו הונסו הפורעים הערביים, במהלך הלחימה נפצע, איבד דם רב ונפטר.

ושוב, כאמור רבים נהרגו ונרצחו באותם זמנים בארץ ישראל ועדיין לא זכו להפוך למיתוס.

מה שהפך את טרומפלדור למיתוס זה משפט שאמר לפני מותו, "טוב למות בעד ארצנו". כמובן משפט כזה יכול להוות השראה לחיילים להקריב עצמם למען ארצם ובהחלט מצדיק מיתוס.

רק מה? טרומפלדור מעולם לא אמר משפט כזה. מי שהיה לידו שמע רק גידוף ברוסית… למעשה המשפט הזה נהגה במוחו הקודח של הסופר יוסף חיים ברנר. אבל ברגע שכך הסופר החליט שהוא אמר – אין כל חשיבות למה שטרומפלדור באמת אמר… מיתוס הוא מיתוס וככזה, הוא מתקבע ונחרט בהיסטוריה גם אם הוא מתנפץ…

-2 –

אגב, יוסף חיים ברנר נרצח שנה לאחר מכן בטבח מחריד שאירע ביפו. האם שמעתם עליו? רובכם לא! מה שנשאר ממנו זה רק המשפט הזה שהמציא, אבל מכיוון שהדביק אותו לטרומפלדור לא זכה להפוך למיתוס. אפילו כאן בטור הוא מוזכר ב"אגב…"

-3 –

לא תמיד כדאי לנפץ מיתוסים למרות שזה ממש קורץ.

למפעלות הקיץ שניהלתי בעבר מיניתי מנהל אחראי על הצד הכלכלי.

בסיום הקייטנה סיפרו לי כמה אנשי צוות ששמעו עליו שכאשר חילק משכורות למדריכים, נתן להם מספר צ'קים שהתקבלו מההורים, ואם למשל הסכום הגיע ל-903 שקל היה אומר: תחזיר לי 3 שקלים…

הגעתי למנהל (שאגב עשה את תפקידו בנאמנות נדירה) ואמרתי לו "נו באמת, אתה לא חושב שהגזמת? זה לא קצת קטנוני לבקש שלושה שקלים בחזרה?"

ומה הוא עונה לי אם לא כך: "תקשיב, זה לא נכון הסיפור הזה, אבל שלא תעז להכחיש אותו, אתה לא מבין כמה המיתוס הזה משרת אותנו? הם מאמינים שאם יבזבזו שקל מיותר, אני אעלה על זה… תשאיר את זה ככה…"

-4 –

"אם אתה רוצה לראות עם בהתפרקותו תבדוק איך הוא מתייחס למיתוסים שלו" (יכולתי לרשום כאן מארק טוויין או משהו, אבל הרגע המצאתי…).

אם אנחנו צריכים ראיה להתפרקות האתוס הישראלי (מכלול האמונות והרעיונות המנחים ומשקפים את התנהלותה של חברה, אומה, אידיאולוגיה או תרבות) אפשר להתבונן כיצד טיפלו במיתוס ששמו טרומפלדור. שהיה כידוע גידם.

לפני כמה שנים יצא עיתון העוסק במכירת מכוניות יד שנייה בקמפיין חוצות ענק: "אפילו טרומפלדור היה מוצא אצלנו יד שנייה…"

כשהמיתוס מוצע למכירה, האתוס בדרך…

תוכן קשור

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד על הבמה

קבל את המגזין
ראשון למייל:

במה 69 הרב אברהם בייפוס מגזין במה - מגזין תוכן חרדי לבית ולמשפחה

זאת התורה לא תהא מוחלפת – "כל המבזה תלמידי חכמים"

בימים אלו של ימי הפורים הורה רבינו הגראי"ל שטינמן זצוק"ל לאחד ממרביצי התורה החשובים שליט"א שיראה להזהיר את בני הישיבה לקראת ימי הפורים, שידעו "ששום

'סגולות' לפרנסה

  בפרשתנו אנו לומדים על ירידת המן. דור המדבר לא היו צריכים להשתתף בהרצאות בנושאי אמונה וביטחון בכל הנוגע לפרנסה. היה ברור ומוחשי כל כך

'שבת שירה' – ישראל נדמין לקן ציפור

השבת הקרובה, פרשת בשלח, מכונה 'שבת שירה'. מנהגים מיוחדים יש לשבת זו, הקשורים לשירת הים וקשורים לפרשת המן. רבים אף קוראים בשבת זו פרשת המן.

רגע אחד!

קבל חינם את מגזין במה מדי שבוע!

מהווה הסכמה לקבלת דיוור. ניתן לבטל בכל עת.

מגזין במה - מגזין תוכן חרדי לבית ולמשפחה גיליון 75
דילוג לתוכן