מערות הסוד

סופר "במה" על המערות העלומות בבית-החיים העתיק בצפת >> וגם: 'מסלול תפילה' ייחודי לימי 'בין הזמנים' הקרבים ובאים >> יום הילולת רבינו האר"י הקדוש בה' אב

"אתה בטח לא יודע" – עצר אותי ר' דוד אפנזר – האיש ובית העלמין העתיק בצפת במהלך סיור נשמתי שערכתי אתו בשנה שעברה בבית החיים, "שפה, ממש לצדנו, קבור רבי משה ברוך זצ"ל, מרבני צפת, ובצמוד נמצאת קברה של אחותו של רבי חיים ויטאל זיע"א, שהייתה נשואה לרבי גדליה הלוי זצ"ל, תלמידו של האר"י הקדוש. אלו מצבות מעניינות למדי, אבל האמת היא, שחייבים להצטייד במידע קדום כדי להבין מי היו האישים ועד כמה היו משמעותיים בחייה של צפת הרוחנית של פעם, צפת של מעלה. השמות כשלעצמם לא אומרים דבר – למי שלא חקר אודות האישים בחקירה מוקדמת".

אם רציתם לעקוב מקרוב אחרי חייה הפועמים של צפת במאות השנים האחרונות – בהכרח שתעשו את הדרך לבית החיים העתיק שבפאתי העיר. אינספור חכמים וצדיקים, לצד – להבדיל – נגידים ופרנסים – טמונים בו. בספרו 'מצבות מספרות' מגולל ידידי איש צפת ר' דוד אפנזר, את סיפורם העלום כל-כך של האישים והמצבות.

ובאמת, באמת שקשה למדי למצות את סיפורם של המצבות (קרי: של האישים) על קצה המזלג. מי שבאמת ירצה לעמוד על טיבם וסיפורם – יצטרך לעשות מסע בן ימים ארוכים בין הקברים (וכן, גם שברי המצבות המפוזרים בבית החיים, אחרי ימי המצוק שחוותה העיר). זה יכול להיות מסע אינסופי שרב הנסתר בו על הנגלה.

·          

לצפת מגיעים המוני יהודים בעיקר לשם ההתעלות הרוחנית. בין בתי הכנסת העתיקים והקברים, משתפכת לה תפילה נרגשת שמתחברת היטב להיסטוריה היהודית העמוקה ולקדושים אשר בארץ המה. אנחנו חלק מהפאזל היהודי העתיק והמרגש הזה.

המסע שעשינו בשנה שעברה הוא המסלול המומלץ לנופש המחפש בעיר המיוחדת שלנו לקיים מסע תפילה עשיר, מרגש ובלתי שגרתי בין ציוני החכמים והצדיקים (ובדגש על העלומים ופחות ידועים). זהו מסע קסום, מאתגר ומסקרן גם יחד. מסע שלא עשיתם מעולם. מתחת לבית החיים העתיק – למשל בשלל מערות חבויות ונמוכות – מצויים עשרות ואולי מאות (!) קברי צדיקים, רבים מהם מרבני העיר צפת, נכבדיה ופרנסיה במהלך השנים, שלא שמענו את שמעם מעולם. בחלק גדול ניתן למצוא רק שברי-אבנים שרק אתם תצליחו לפענח את טיבם אחרי עמל.

המסע שערכנו הנו בן שש תחנות. הוא מתחיל בתחתית בית החיים, ליד ציונו של רבי יהושע בן חנניה ובסמוך למערת 'חכמי נרבונא' שנחשפה רק בשנים האחרונות (זוכרים את תעלומת קבר ה'אבן עזרא' בצפת?). משם אנחנו מטפסים מעלה-מעלה ובדרך נחשפים לאינספור מערות עתיקות ועלומות, לצד ציוני רבני עיר הקודש ברבות השנים, וכמובן לקברי קדמונינו מרנן הבית יוסף, האלשיך, האר"י הקדוש זיע"א ועוד. לכל המעוניין – אוכל לשלוח את המסלול הייחודי – ערוך. לכם נותר רק לשמור ולהדפיס.

·          

ומילת עדכון חשובה לסיום:

נכון לשעת כתיבת השורות, הילולת רבינו האר"י הקדוש שתחול במוצ"ש הבא, ה' אב – שבימים כתיקונם נערכת במתכונת המונית – תתקיים השנה במתכונת מצומצמת. לא יוגשו סעודות (קיימת אופציה שיוגשו עוגות אישיות וכדומה), הגישה לציון תתאפשר רק דרך הכניסה התחתית לבית החיים מכיוון בית העלמין החדש; שאר הכניסות ייחסמו באמצעות מאבטחים למען שלום הציבור. מקווה האר"י יהיה סגור בימי ההילולא. כמובן שעדכון זה נתון לשינויים במקרים חריגים. אך התפילות הכל כך נחוצות בזכותו של האר"י הקדוש זיע"א, יתקבלו בשערי שמים מכל תפוצות ישראל.  

תוכן קשור

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד על הבמה

קבל את המגזין
ראשון למייל:

במה 69 הרב אברהם בייפוס מגזין במה - מגזין תוכן חרדי לבית ולמשפחה

זאת התורה לא תהא מוחלפת – "כל המבזה תלמידי חכמים"

בימים אלו של ימי הפורים הורה רבינו הגראי"ל שטינמן זצוק"ל לאחד ממרביצי התורה החשובים שליט"א שיראה להזהיר את בני הישיבה לקראת ימי הפורים, שידעו "ששום

'סגולות' לפרנסה

  בפרשתנו אנו לומדים על ירידת המן. דור המדבר לא היו צריכים להשתתף בהרצאות בנושאי אמונה וביטחון בכל הנוגע לפרנסה. היה ברור ומוחשי כל כך

'שבת שירה' – ישראל נדמין לקן ציפור

השבת הקרובה, פרשת בשלח, מכונה 'שבת שירה'. מנהגים מיוחדים יש לשבת זו, הקשורים לשירת הים וקשורים לפרשת המן. רבים אף קוראים בשבת זו פרשת המן.

רגע אחד!

קבל חינם את מגזין במה מדי שבוע!

מהווה הסכמה לקבלת דיוור. ניתן לבטל בכל עת.

מגזין במה - מגזין תוכן חרדי לבית ולמשפחה גיליון 75
דילוג לתוכן