הרב לסרי: שיטת הקליות והאגוזים בימינו

אבא חכם, קונה כל מיני משחקים שהילדים אוהבים ומעטר בהם את הסלון על כל הקירות ועל כל דבר מופיע מחיר. כשהילדים באים, מיד שואלים, "מה זה?" -"את כל זה אתם מקבלים במוצאי החג! כל אחד בוחר מה הוא רוצה ולוקח, שלו פרטי"

מתקדמים בצעדי ענק ליום הגדול והנורא, ליל הסדר. בליל הסדר, אומר הזוהר הקדוש, נפתחים שערים שכל השנה לא היו פתוחים, אדם יכול לקבל בליל הסדר שפע שאף יום בשנה לא יכול לתת.

אבא מעביר לבנו באותו רגע את יציאת מצרים, את האמונה הצרופה. למה? כאשר השערים פתוחים זה נקרא המוחין פתוחין, המח פתוח, הכל  נכנס באותו זמן. לכן שימו לב, הרבה הלכות בליל הסדר הן סביב הילדים, שישאלו התינוקות, שהילדים יהיו ערים, מחביאים את האפיקומן, כל הדברים האלה, למה? פסח זה לא חג למבוגרים, זה חג להעברת הלפיד הענק הזה של עם ישראל לדורות הבאים, "למען תספר באוזני בנך ובן בנך", כשאתה מספר לבנך, תדע לך שבאותו זמן סיפרת גם לבן בנך, משום שכעת הילד מקבל את השפע הגדול הזה.

***

אחד הפלאים שכתוב בחז"ל, לחלק קליות ואגוזים לילדים כדי שלא ישנו. ואני רוצה להבין, אנו נמצאים היום בדור של טכנולוגיה מתפתחת, אתה מביא לילדים קליות ואגוזים הם צוחקים עליך. איך הקליות והאגוזים מעירים את הילדים? נזרוק אחד על השני כדי שיתעוררו?

אחד הגיע לחנות וביקש משהו נגד ג'וקים. אמר לו המוכר, ג'וקים? לא ידע מה זה ג'וקים, חשב אולי משהו שאוכלים ואמר לו, "כן, יש לי אגוזי מלך". הביא לו שלושים חתיכות. הקונה הלך הביתה. כעבור יומיים מגיע שוב ומבקש עוד מהחתיכות האלה, "זה טוב בשביל הג'וקים". הביא לו. חולף שבוע והפעם הקונה בא לבקש שק של אגוזי מלך. אמר לו המוכר, "תגיד לי, מה אתה עושה עם זה?" אמר לו הקונה, "מה אתה חושב, כל אחד פוגע? אני זורק ולא תמיד זה פוגע בג'וקים"…

זה המטרה של האגוזים? לזרוק?…

ובכן, רבותי היקרים, כשחז"ל אומרים דבר, הם מתכוונים לכל הדורות כולם. אדם עם האגוזים האלה יכול לעשות ליל הסדר הכי מדהים ולהשאיר את הילדים ערים כל ליל הסדר עד חד גדיא ועד שיר השירים.

***

אבא חכם, קונה כל מיני משחקים, ספרים, דברים שהילדים אוהבים, והוא מעטר בהם את הסלון שלו, על כל הקירות, ועל כל דבר מופיע מחיר.

כשהילדים באים, מיד שואלים, "מה זה?" -"את כל זה אתם מקבלים במוצאי החג! כל אחד בוחר מה הוא רוצה ולוקח, שלו פרטי".

-"וואהו, באמת?" –"כן, הכל שלכם!" –"איך?"

אבא יושב בראש השולחן, לידו שלש קערות: אחת עם אגוזי מלך, אחת עם אגוזי פקאן ואחת עם שקדים, ומכריז: "ליד כל ילד יש שקית ריקה. אגוז מלך שווה שלושה שקלים, אגוז פקאן שווה שני שקלים, שקד שווה שקל אחד. אני מסתכל בליל הסדר מי שואל, מי משתתף, מי עונה, מי נותן איזה ווארט טוב על פרעה, ככה לשמח אותנו עליו, אם יש דבר כזה, מיד הוא מקבל, כל אחד לפי החידוש שלו".

ואתה רואה שהאבא מתחיל לחלק, "אתה אגוז מלך אחד", "גם אתה מלך", "אתה פקאן", מחלק לכולם והם מתחילים למלא את השקיות ולערוך חשבונות, אוהו, מה הולך להיות במוצאי חג ראשון.

וכך תראה את כולם עם האגוזים, כל אחד אומר משהו, זה שואל מה נשתנה בצורה הזו, השני בצורה אחרת ואתה מחלק. אתה שומע ווארט טוב, תן ארבעה אגוזי מלך, וכך אתה מלהיב את כולם בליל הסדר ומשמח את כולם.

***

ועיקר העיקרים: לא להתרגז. יש ארבעה כוסות, זה שפך על החליפה החדשה, אבל אבא בליל הסדר לא מתרגז, אבא בליל הסדר רק שמח! בית שלא נשפך בו יין כמים, אין בו ברכה, חלילה. נשפך, יש ברכה. מה בוכים על מה שנשפך, להיפך, צריך לשמוח, יש ברכה!

לכן תתכוננו רבותי, אפשר לקחת את מה שחז"ל אמרו, קליות ואגוזים ולעשות שמחה גדולה בליל הסדר והקב"ה ישפוך לנו שפע בצינורות גדולים. חז"ל אומרים, כזית מצה אתה אוכל והגג מתפקע, למה? משום שהולכים לרדת על הבית הזה הרבה מתנות. אנשים שמחים, לא מתרגזים, מעבירים את הכל בכיף ובשמחה, מחלקים את האגוזים ובמוצאי שבת אתה בא וכל ילד מקבל במקום את מה שהוא רוצה, לפי המחיר שיש לו.

שיהיה לכולם ליל הסדר שמח ומיוחד וחג כשר ושמח לכל עם ישראל.

תוכן קשור

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד על הבמה

קבל את המגזין
ראשון למייל:

במה 69 הרב אברהם בייפוס מגזין במה - מגזין תוכן חרדי לבית ולמשפחה

זאת התורה לא תהא מוחלפת – "כל המבזה תלמידי חכמים"

בימים אלו של ימי הפורים הורה רבינו הגראי"ל שטינמן זצוק"ל לאחד ממרביצי התורה החשובים שליט"א שיראה להזהיר את בני הישיבה לקראת ימי הפורים, שידעו "ששום

'סגולות' לפרנסה

  בפרשתנו אנו לומדים על ירידת המן. דור המדבר לא היו צריכים להשתתף בהרצאות בנושאי אמונה וביטחון בכל הנוגע לפרנסה. היה ברור ומוחשי כל כך

'שבת שירה' – ישראל נדמין לקן ציפור

השבת הקרובה, פרשת בשלח, מכונה 'שבת שירה'. מנהגים מיוחדים יש לשבת זו, הקשורים לשירת הים וקשורים לפרשת המן. רבים אף קוראים בשבת זו פרשת המן.

רגע אחד!

קבל חינם את מגזין במה מדי שבוע!

מהווה הסכמה לקבלת דיוור. ניתן לבטל בכל עת.

מגזין במה - מגזין תוכן חרדי לבית ולמשפחה גיליון 75
דילוג לתוכן