הגאון רבי יהודה אריה דינר שליט"א, רב מרכז בני ברק
שאלה: שכרנו דירה לשבת במקום נופש, והתשלום היה לפי מספר המיטות. בליל שבת נכנס חבר וביקש לישון על המיטה המיותרת שהיתה שם, ובבוקר קם והלך לדרכו. האם בעל הדירה יכול לתבוע ממנו לשלם עבור השימוש במיטה?
תשובה: הא דמותר לשכור דירה או מיטה לליל שבת, אע"פ שאסור לשלם שכר שבת משום דעושין כן ע"י הבלעה, דהיינו שמשלמין גם על קצת מימי חול לפני ואחרי השבת, שהרי גם אז הוא שוהה בדירה ובכה"ג לא גזרו.
(ולכן פעם כשנסעו היהודים ליריד ובדרך חזור היו נשארים בשבת בבית מלון, היו משלמים לבחורים יהודים שישמרו להם על הסחורה כל השבת, ואין בזה משום שכר שבת מכיון ששילמו גם על שמירתם כמה שעות לפני ואחרי השבת, "חיי אדם" מובא במשנ"ב ס' ש"ו ס"ק כ"א).
ולפ"ז באופן שבא לדירה והשתמש בה רק בליל שבת בלבד, ולא היה שם כלל לפני שבת, אין דמי הבלעת זמן של חול, רק שכר שבת בלבד, ואסור לקחת על זה שכר.
אולם אם השתמש בסדינים של בעל הדירה, דיש שכר הוצאות של ניקוי הלכלוך מהסדינים, וכנגד זה מותר לקחת כסף, כמו מי שלוקח אוכל מחברו בשבת מותר לשלם דמי האוכל דאין זה שכר שבת, רק דמי ההוצאות, ומאחר שכבר משלם על ההוצאות, יכול גם לכלול שם עוד שכר עבור השימוש, שגם זה נחשב להבלעת שכר, שמבליעו ביחד עם שאר הוצאות (שו"ת "האלף לך שלמה" ס' קכ"ה).
תשלום על שהיה בבית מלון בשבת
ומה"ט מי שאכל בשבת בבית מלון או אצל אחר, יכול לקחת שכר על הסעודה כיון שזה בלוע בדמי ההוצאות (שם).