אמרו בצפת: מי שלא ראה קבלת שבת ב'ברדיטשוב' שברחוב האר"י בעיר העתיקה, לא ראה קבלת שבת מימיו.
החושך יכסה את המקום, הקטן יחסית, אולם דווקא נרות השבת הלא-מועטים המרצדים, יחד עם השירה בנוסח ה'יהודה גרינאית', משרים אווירה מלאכית משהו. אווירה מרטיטה של 'נועם הנשמות ועדן הרוחות, להתעדן באהבתך וביראתך' מורגשת כאן היטב. אווירה של קרבת אלוקים והתרפקות בבורא.
היפלא בעיניכם אפוא שמעידים בפנינו כי יש כמה רצוצי-נפש שהציצו הנה ונפגעו – עד שהחליטו לבסוף לשמור שבת כהלכתה. קשה מאוד להישאר אביר-לב לנוכח השירה העורגת של 'ושמרו בני ישראל את השבת' בניגון 'ממקומך' המפורסם, עליה מנצח לעיתים קרובות השכן בעל-המנגן ואיש התורה הרב ר' שמואל גריינמן הי"ו.
ברוכים הבאים לבית הכנסת 'ברדיטשוב'.
עם תום התפילה המשולהבת, ייגשו האורחים, בני ישיבות מהמרכז בדרך-כלל, אך לאו-דווקא, לסעודת שבת חמימה. "מתארחים כאן בליל שבת קודש, בדרך-כלל 50 עד 100 איש", מספר הרב הערשי טייטלבוים – המנצח על מלאכת הקודש. "בסעודת שבת בבוקר זה כבר נע על סביבות 150 אורחים. ואילו בסעודה שלישית, הסעודה צנועה יותר". סירים גדולים ממתינים לאורחים במטבח הצמוד. האוכל מועבר באמצעות חלון קטן שפערו בקיר.
ומי ומי האורחים? השאלה הזו, כך מתברר, מצליחה לרגש עד דמעות את המארח החם כתבשיל השבתי. "יושבים אצלנו אשכנזים, ספרדים, חסידים, בעלי תשובה, גרי-צדק, נכדי אדמו"רים", הוא מפרט. "יש במקום אווירה של אחדות. לראות כולם בשולחן אחד, כילדים ליד שולחן אבא, זה מרגש אותי כל שבוע מחדש, ונותן לי את הכוח להמשיך הלאה".
התפריט כאן עשיר. הסלטים מפרי-ידיהם של אנשי המטבח.
"הכול החל לפני כשנתיים", הוא מספר על ימי הבראשית. "מכניס האורחים, רבי חיים מן זצ"ל, מיקירי חסידי ברסלב בצפת, הלך לבית עולמו, ובד-בבד גם הרב בן דוד, מארח נוסף בעירנו, לא התאפשר לו להמשיך במנהגו, ועתה נוצר מצב שלבחורי הישיבות שעלו צפתה לא היה היכן לסעוד את לבם בשבתות. אם בשנה שקדמה לכך הייתי עורך 'הכנסת אורחים' לפרקים, הרי שהפעם החלטתי שאין מנוס מלהפוך זאת למפעל עקבי וקבוע. שכן, לבחורים לא היה פשוט היכן לאכול בשבת".
***
נעזוב רגע את נושא ה'הכנסת אורחים' ונדבר על ברדיטשוב של ליל שבת-קודש.
אני פוגש כמעט מידי שבת לא מעט שוכרים וקייטנים ובני-ישיבה שעולים הנה כדי לחוות שבת רוחנית טמירה בעירו של בעל ה'לכה דודי'. צפת הלא-היא עיר השבת. אינו דומה 'יומא דנשמתא' בעיר הנשמה לכל מקום אחר. והם תמיד שואלים אותי את השאלה המוכרת: "איפה זה 'קרליבך'".
אז כאן המקום להדגיש (בפעם המי-יודע-כמה) שלאדם חרדי יש תפילה 'קרליבכאית' אחת בצפת: בבית הכנסת 'ברדיטשוב' הנזכר, שבשיפולי רחוב האר"י. זה המקום המיועד לאדם חרדי ירא שמים. הנהירה לשם מלמדת כי אט-אט אנשים מבינים זאת, אבל מעל 'במה' מכובדת וחשובה מאין-כמותה זו, בוודאי ישנה חובה להזכיר זאת שוב ושוב, למען יידעו הרבים.