שו"ת צפת

ואיך נראה פורים בבירה החרדית בגליל?

צפת היא למעשה הניגוד המוחלט ביותר לפורים דבני-ברק, עמוס שאון תוסס של שיכורים מהדסים ורכבים צופרים ושאגות של כמיהה לבורא כל-עולמים של בני ישיבות זכים וטהורים נוסח: "תגיד, אבל תגיד, מה הסברא ברמב"ם?"…

בצפת – הכל שקט, יחסית. אין "אווירה". את האווירה תמצאו עמוק בפנים הבתים, בחוץ בקושי תפגשו ברכבי ת"תים רעשניים.

מה שכן, מנהג הוא בצפת החרדית להתכנס, בחינת "משפחה ומשפחה". עשרה או עשרים אברכים מתכנסים בבית או אולם בגודל בינוני, בעלי-זמר יודעי נגן מנגנים בתוף וכינור (כמו למשל ידידנו הרה"ח ר' משה בהר הי"ו), והכל מכרכרים ומרקדים כשהשתייה כדת אין אונס. זה קורה בציבור הליטאי; זה קורה בקהילת 'פאר הנצח' למשל ובקהילות רבות אחרות בעיר התורה והחסידות הגלילית. סעודת פורים היא קהילתית ומלוכדת באווירה חמה ומכילה.

מאז שהתחלתי לחוות את החגים בצפת – וסליחה על הנימה האישית – התחלתי להרגיש חגים אחרים לגמרי. וזאת מהסיבה הפשוטה:

הבנתי שאת החוויה של החגים – אני יוצר לבד. ממש לבד. בלי שום תלות חברתית. ואז, אז החגים נמצאו אצלי עם חיבור עמוק הרבה יותר, פנימי הרבה יותר. שקט ואיכותי הרבה יותר. התחלתי ליצור פורים עם התחושות שיש רק לי (ולכל אחד בליבו היהודי הכמה שלו).

כל אחד וה"למעלה מהדעת" שלו.

למעשה, נתוודה, זה לא קורה רק בצפת – הבירה החרדית של הגליל.

בכל מקום ומקום בעלת ריכוז חרדי פריפריאלי אשר דבר המלך ודתו מגיע – אנשים חווים פורים אישי יותר. פורים שאינו תלוי ב"אווירה". פורים שקט (ורועש גם-יחד), שכל-כולו אמירה נפשית אישית של קרבה למשפחה, לקהילה ומעל הכל – לבורא כל עולמים מחיה כל בשר.

הרגשתי את זה בפסח האחרון כאשר בימי חוה"מ שהיתי בין אמותיה של צפת הגלילית, עם האוויר והאווירה החירותית שרק היא יודעת להשרות על הבאים בקרבה. האווירה המכילה שמקבלת את כולם בלי לבדוק בציציות.

מי שטעם – יבין.

·         

ועכשיו לנושא אחר.

מידי שבוע אני מוצף במיילים מאנשים המעוניינים לקבל מידע בסיסי על צפת. כדי להקל על כולנו, אני מצרף בזאת שו"ת צפתי קצר ולעניין ש'יעשה לנו סדר' קצת פחות משישי יום קודם ליל הסדר.

ש. האם יש תעסוקה לנשות האברכים המגיעים להתגורר בצפת?

ת. בהחלט. בתחומי הוראה, לפחות כאן, זה מתחיל בשיטת ה'מילוי מקום', בהמשך, בס"ד, מצליחים למצוא עבודה קבועה. לצד זאת, מוצעות עבודות במוקדים טלפוניים לקבוצות חרדיות וכדומה. יצוין, כי העבודה הפופולארית כיום בקרב נשות צפת לא-מעטות היא 'מטפלת' בבית. ישנו ביקוש גדול לנושא בעקבות ריבוי הילודה ב"ה. הכלל העקרוני הוא, שבסוף אי"ה, עם רצון טוב, מסתדרים.

ש. לא קשה לחיות הרחק מן ההורים והמשפחה?

ת. בהתחלה אולי קצת, בהמשך – כמו כל דבר בחיים – מתרגלים ואף מתחברים דווקא להווי הזה, המכניס רוח בגרותית בזוג הצעיר, והוא בגדר 'חי נושא את עצמו', מבלי להיות תלוי בסינרה של אימא.

עם זאת יש להוסיף ולציין, כי תופעה מצויה היא בקרב עשרות משפחות צפתיות שלאחר שאחד מבני-המשפחה עבר להתגורר בעיר, משפחת הגיס/ האח מצטרפת אף-היא, אחרי ש'נופל האסימון' ומתקבעת ההבנה כי צפת הינה עיר קלאסית ונהדרת ואלפי חרדים כבר נהנים מעיר מלאת-חיים, ברוח ובגשם. הנהירה החרדית לכאן, אני מרגיש, בעיצומה.

ש. מה הן מחירי הדירות נכון להיום ומה התשואה שלהן?

ת. התשובה תלויה, כמו במקומות אחרים, ברמת ה"התחרדות" (וכאן המקום להדגיש, כי גם באזורים פחות 'מתחרדים' תמצאו בעיקר ציבור דתי-מסורתי, כלומר: בקושי חילולי שבת באזור וכדומה). ניתן למצוא כיום דירות 70 מ"ר במצב טוב החל מ-550,000 ₪ ועד 700,000 ₪ או קצת יותר. התשואה בשנים האחרונות נאה עקב הביקוש האדיר – דירה ברחוב אנילביץ' שעלתה לפני שלוש שנים 500,000 ₪ נמכרת כיום ב-650,000 ₪. ואנחנו לא מדברים על התשואה של השכרות הדירות לשבתות לקייטנים מהמרכז הרחוק.

ש. הנסיעות הארוכות מתישות. הלא כן?

ת. למי שלא מעודכן, הנסיעות לצפת כבר לא ארוכות. בקו 981 הישיר מבני-ברק הנסיעה אורכת שעתיים ו-10 דקות לכל היותר, ובנסיעה ברכב שעה ו-40 דק' לערך. מירושלים בקו הישיר הנסיעה אורכת כשעתיים ו-30 דק' וברכב קרוב לשעתיים.

המשך אי"ה עוד יבוא.

תוכן קשור

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. שדות החובה מסומנים *

עוד על הבמה

קבל את המגזין
ראשון למייל:

במה 69 הרב אברהם בייפוס מגזין במה - מגזין תוכן חרדי לבית ולמשפחה

'סגולות' לפרנסה

  בפרשתנו אנו לומדים על ירידת המן. דור המדבר לא היו צריכים להשתתף בהרצאות בנושאי אמונה וביטחון בכל הנוגע לפרנסה. היה ברור ומוחשי כל כך

'שבת שירה' – ישראל נדמין לקן ציפור

השבת הקרובה, פרשת בשלח, מכונה 'שבת שירה'. מנהגים מיוחדים יש לשבת זו, הקשורים לשירת הים וקשורים לפרשת המן. רבים אף קוראים בשבת זו פרשת המן.

אמנות ההתבוננות

יציאת מצרים היתה תלויה במשה רבנו. מרגע שנולד הוכן להנהיג את העם. ברגע היוולדו, כבר אז התמלא הבית אורה, ועל כן נאמר, "ותראהו כי טוב",

רגע אחד!

קבל חינם את מגזין במה מדי שבוע!

מהווה הסכמה לקבלת דיוור. ניתן לבטל בכל עת.

מגזין במה - מגזין תוכן חרדי לבית ולמשפחה גיליון 75
דילוג לתוכן