מצוקת הדיור בישראל החריפה בעשור האחרון משנה לשנה, כשהציבור החרדי – יותר מכל – הוא הסובל המרכזי מהבעיה. הפרויקטים שנבנו בעשורים הקודמים כבר מיצו את הקיבולת ושום פרויקט גדול או משמעותי לא נראה באופק. על זאת יש להוסיף את ביטולה של התוכנית לבניית אלפי דירות לחרדים בקרית גת, ובהינתן שהממשלה הנוכחית לא משקיעה יותר מדי בציבור החרדי, בלשון המעטה, נראה שהמשבר עוד עשוי להחריף.
בתוך כל אלו מסתמן אופק ורוד אחד, וראשיתו בעינו הצופה למרחוק של מרן ראש הישיבה הגראי"ל שטיינמן זצ"ל, שעודד ושלח לפני כעשור את 13 המשפחות הראשונות – הגרעין שיסד את הקהילה התורנית בשכונת גבעת המורה בעפולה.
עם התגבשות הקהילה והקמת המוסדות הראשונים, היא החלה להתרחב במהירות. בכדי למנוע מצב בו מתרחשת תופעה של הפקעת מחירים, ככפי שאירעה במקומות אחרים, הקימה הקהילה ועד דיור, המרכז את כלל רכישות הדירות ברחבי השכונה עבור המעוניינים להצטרף לקהילה. כך, התפתחה הקהילה בקצב מסחרר עד למעלה מ-450 משפחות תורניות המתגוררות בשכונה, זאת מלבד כאלף משפחות חרדיות נוספות ברחבי העיר.
חיי התורה משגשגים בעפולה, והם כוללים עשרות מוסדות תורניים וחינוכיים, כוללים ובתי ספר, ישיבות ותלמודי תורה. בשכונת גבעת המורה לבדה ישנם 12 כוללים, כולל שלוחות של כל רשתות הכוללים הנודעות וכמובן מוסדות חינוך לכל הגילאים. כאשר יחד עם התבססות הקהילה, השתכנה במקום גם הישיבה הגדולה עפולה בראשות הרה"ג רבי רפאל בלום שליט"א.
פוטנציאל עצום
הביקוש העצום לדיור בשנים האחרונות, הוביל למצב בו בכל רגע נתון ממתינות עשרות משפחות לתשובת ועד הדיור של הקהילה ולאיתור דירה מתאימה עבורן בשכונה. בעקבות כך, החליטו בקהילה לצאת למהלך משמעותי של הרחבת השכונה, באמצעות מכרז לכ-250 יחידות דיור במתחם צמוד.
ההחלטה הזו גם צופה פני עתיד, מאחר וצמוד לאותו מתחם ישנו מתחם נוסף עם פוטנציאל בניה של כאלף יחידות דיור, ובאזור כולו ישנן עתודות בניה של אלפי דירות, זאת מלבד פוטנציאל דומה הקיים בעיר עפולה עצמה. בחשיבה למרחוק, זו עשויה להיות הפתרון לבעיית הדיור המעיקה לכלל הציבור החרדי התורני.
בטרם פתיחת ההרשמה לפרויקט, עלו רבני ועסקני הקהילה לבתיהם של גדולי ישראל לקבל עצה וברכה. תחילה ביקרו בביתו של מרן ראש הישיבה הגרי"ג אדלשטיין שליט"א, שקיבלם בחמימות מרובה ושוחח עם רבני הקהילה, הגאון רבי נתן רוטשילד והגאון רבי בנימין לנג, בסוגיות שעל סדר היום ובהכרעות שנדרשו לפתחם.
אחרי שקיבלו את ברכת הדרך ואת חתימתו של מרן על מכתב מיוחד, ביקשו רבני הקהילה ממרן ראש הישיבה להסכים לכהן כנשיא הקהילה. תחילה סירב מרן והסביר כי "נשיאות זה אחריות", אך לאחר מכן, משציינו הרבנים כי לנשיאותו של מרן יש משקל משמעותי בהצלחת הפרויקט, נענה באופן חריג לקבל על עצמו את הנשיאות ואף הורה לפרסם זאת.
יצוין כי לאחרונה עלה אחד האברכים להתייעץ עם מרן ראש הישיבה שליט"א בנושא דיור לבנו ומרן המליץ לו לרכוש דירה בעפולה וציין כי "כל תלמיד ששלחתי לשם היה מרוצה. אולי זו הסייעתא דשמיא של מרן הגראי"ל זצ"ל שעומדת לימין תושבי המקום".
לאחר הביקור במעונו של מרן שליט"א, עלו רבני הקהילה לבתיהם של מרן הגאון רבי דב לנדו שליט"א ומרן הגאון רבי משה הלל הירש שליט"א, שאף הם בירכו בחום על היוזמה ושוחחו עם רבני הקהילה על האתגרים הניצבים לפתחם, ולאחר מכן חתמו אף הם על מכתב הרבנים.
במכתב גדולי ישראל נאמר כי "כאשר ועד הדיור שעל ידי הקהילה התורנית גבעת המורה שעושה רבות כדי למצוא פתרון למצוקת הדיור, וכעת עומד לרכשו קרקע סמוך לגבעת המורה בעז"ה למצוא מקום מגורים לציבור החרדים בא"י ועושים עבור זה התארגנות ורישום מוקדם. הפרויקט עומד בעז"ה בניהולו של הרב רפאל הופמן שיחי' מבוני אחיסמך. על כן הננו לחזק ידי ועד הדיור העוסקים בצרכי ציבור באמונה שיצליחו במעשי ידיהם לבנות שיכון עבור שומרי תורה ומצוות".
השעון מתקתק
"ההתמודדות היא על קרקע שיצאה למכרז על ידי מנהל מקרקעי ישראל ויש סיכוי טוב מאוד לזכות בו", מסביר הרב רפאל הופמן, שזכה לשבחים מגדולי ישראל ומחזיק בניסיון שאין שני לו בתחום הפרויקטים. בעברו הרחוק ניהל הופמן את הקמת שכונת רמת שלמה בירושלים, שהייתה פריצת דרך בתחום הפרויקטים החרדיים, ומאז הספיק להוביל כמה וכמה פרויקטים בבית שמש. בימים אלו הוא מוסר את הדירה האחרונה בפרויקט בניהולו בשכונת אחיסמך, מתוך 1,350 דירות במקום.
למה בעצם עפולה?
"אין היום שום פתרון אמיתי למצוקת הדיור, לצערנו, ואנחנו מנסים בכל מיני דרכים למצוא רעיונות מתאימים. בעפולה יש את כל התנאים הנדרשים, מוסדות לימוד לכל הגילאים ובתי כנסת, קהילה מאוד איכותית עם כוללים רבים וכל השירותים הנדרשים לאברך, ונראה שזה המקום האידיאלי ביותר".
את ההרשמה המוקדמת מנהל הרב הופמן בפיקוחו של הגר"י סילמן שליט"א ובליוויו הצמוד של הגר"י פרבשטיין שליט"א, כשהמטרה ברורה. "אנחנו רוצים לראות שיש לנו את האנשים. צריך להבין, ברגע שיש מכרז והוא מסתיים – השעון מתחיל לרוץ. בתוך 90 יום אחרי הזכייה צריך לשלם על הקרקע ואין מרווח המתנה, משום שאין כאן יזם שמביא כסף מהבית אלא הקהילה, שאינה גוף כלכלי, היא זו שעומדת מאחורי הפרויקט".
ככלל, רצוי להזדרז, "היות ומספר הדירות מצומצם, ויתכן לכל היותר שנוכל להגיע ל-300 דירות בפרויקט, יכול להיות שמי שמתלבט וחושב יותר מדי, ההרשמה כבר תסתיים לו. צריך להבין שהצרכים של הציבור שלנו כרגע הם יותר מ10 אלף דירות… זה היקף המחסור הנוכחי".
איזה סוג דירות יהיו בפרויקט?
"יהיו מכל הסוגים. אנחנו נשתדל עד כמה שניתן להיות גמישים לבקשת הקהל בנושאים כמו מספר החדרים וכדומה, אבל לא הכל נוכל לעשות. זו גם עוד סיבה שכדאי להירשם מוקדם – כדי להשפיע על התוכניות. ככל שנדע יותר מה הביקוש המקדים, נוכל גם לתכנן את הפרויקט בהתאם".
המכרז צפוי להסתיים כבר בסוף החודש הנוכחי, והרב הופמן מסכם: "אמנם מחירי הבנייה במדינת ישראל ובכל העולם התייקרו מאוד מכמה וכמה סיבות וזה משפיע כמובן, אבל כדאי לזכור שהקרקע כאן היא במחיר אפסי ממש, והיות שהפרויקט הינו ללא רווח יזמי, סביר שזה יתבטא במחיר…"