
בפרשתנו הקב"ה מרמז לכל אחד ואחד שבכל מצב שירצה להלחם בעורפיות שלנו שמרומזת בשם פרעה, בא איתנו למלחמה הפרטית והכללית. הדבר תקף גם כשאנחנו יושבים בבתינו ובפרט בימי החורף.
נגענו לא מעט בנושאים הקשורים לדיני צינין ופחין, אך יש להתייחס במיוחד לתנאי המגורים שהופכים להיות אקטואליים עוד יותר בימים הקרים.
לפני יומיים שאלו אותי הכיצד יתכן שבחור ישיבה ששב לביתו לימי החופשה, כבר ברגעים הראשונים חש גירוד שממאן להפסיק כל עוד שנמצא בביתו. הסברתי, שכפי שנראה מדובר בהשפעה של עובש המצוי בבתים רבים.
יש לתת את הדעת על כך שעובש גם מבטא לחות גבוהה מדי באופן ממושך בדירה שהלחות מוגברת מזיקה לכשעצמה, אך גם עובש מתאפיין במספר גורמי הנזק לבריאותנו.
מדובר בעצם בפטריה שמתפשטת על פני אזורים הלחים או כשהלחות נמצאת בתוך הקיר עצמו או כשהאווירה לחה מדי כפי שהזכרנו.
חלקיקי הפטריות של העובש מתפשטים בקלות בחלל הבית ואף חודרים לדרכי הנשימה ויודעים לאכלס לאורך זמן בלתי מוגבל אף ומערות הפנים (סינוסים) ולהתרבות שם באופן מהיר ומאיים.
הדבר גורם גם לנזק ישיר לגוף על-ידי פגיעה בנשימה וגם הכנה שלילית של דרכי הנשימה לקבל בקלות חיידקים שונים ופטריות אחרות ווירוסים.
ראיתי משפחות שלמות שלא חדלו מסוגי תחלואה שונים החל מדרכי הנשימה ועד בעיות בעור וכן דלקות עיניים ממושכות ובחלק מהמקרים התפתחה אף פגיעה בגדילה כתוצאה מזיהומים חוזרים ופגיעה בנשימה יעילה.
יש לציין שלעיתים אף קיים צורך לבצע "ניתוח" של הקיר, או שינוי במערכת האוורור ומיזוג ויש מצבים לא מועטים שבהם כלל אי אפשר למגר את העובש בבית ואז השיקולים הכלכליים והבריאותיים חייבים לבוא לידי פתרון על-ידי מומחים בתחום הבניה, רופאים וכמובן הרבנים שמכירים את המשפחה היטב ובעלי חשיבה מחודדת ומקיפה בסייעתא דשמיא של הפסיקה, הרי בדיני נפשות עסקינן.
***
טיפים קטנים חורפיים:
- להקפיד על סגירת החלונות והדלתות הרמטית, פרט לדקות ספורות שבהן יש לאוורר את הבית כשילדים קטנים / קשישים / אנשים שידועים כמתקררים בקלות, אינם נמצאים בבית.
- להפריד בין הקיר החיצוני למיטה בחדר השינה, עדיף על-ידי ארון או לפחות מזרן.
- להקפיד לסגור גם את התריסים וגם את החלונות.
- לעשות מקסימום כדי שהילדים לא יסתובבו יחפים, בגילאים רכים להשתמש בדובונים לצורך כך ובגרבי צמר שהם מספיק עבים כדי לשמש כנעלי בית.
- בבתים שלא ניתן לחמם כראוי חדר אמבטיה, לבצע מקלחת באופן קצר ביותר בכל הגילאים.
בסייעתא דשמיא הקב"ה בוחן כליות ולב ורואה מהי ההשתדלות של כל אחד ואחד מאיתנו מסוגל לעשות בתנאי חייו במציאות היומיומית.
מגמתנו למנוע כל היזק ולזכור שהשם הטוב אמר "כל המחלה אשר שמתי במצרים לא אשים עליך", דהיינו אם נרצה להידבק במידותיו נשתדל יחד לעסוק במניעת המחלות ובשם ד' נעשה ונצליח.