במה
  • דף הבית
  • כל הכתבות
  • אנשי הבמה
  • ארכיון במה
  • צור קשר
  • דף הבית
  • כל הכתבות
  • אנשי הבמה
  • ארכיון במה
  • צור קשר
במה
  • דף הבית
  • כל הכתבות
  • אנשי הבמה
  • ארכיון במה
  • צור קשר
  • דף הבית
  • כל הכתבות
  • אנשי הבמה
  • ארכיון במה
  • צור קשר
ראשי » מגזין » מזל דגים

מזל דגים

גב' תמר גרין מרץ 5, 2020 12:45 pm אין תגובות

איזה דג עשיר ביותר באומגה 3? מי הדג שמצניח כולסטרול ואלו דגים הם דלי שומן וקלוריות? ואלו דגים מומלצים לבעלי חרדות ודפיקות לב? וגם: מי נחשב למלך הדגים ומי לדג הבריכה החביב ביותר? כל הנתונים, ההמלצות וסגולות הדגים * כתבה ראשונה * דג שמח

בישראל אוהבים לאכול דגים. בעיקר כשהם טריים ובפרט בחגים. כך עולה מסקר שנערך על ידי מכון הסקרים “שילוב”, שפרטיו יובאו בהמשך.

ארגון מגדלי הדגים שלח את דגי הבריכה לבדיקות מעבדה בכל הנוגע לתנאי הגידול והתזונה שלהם, וזו ההזדמנות לקבל את הנתונים המדויקים לגבי סוגי הדגים אותם אנו אוכלים במהלך השנה כולה.

דיאטנית קלינית, גב’ עדינה לנג- גני, שהמאמר כולו נבדק ואושר על ידה, מספרת כי הדגים שאנו אוכלים נחלקים לשלושה סוגים עיקריים: דגי מים מתוקים, כמו קרפיון, אמנון ופורל. דגי ים שהסתגלו גם לבריכות של מים מתוקים, כמו בורי, מוסר ולברק. דגי ים מובהקים, כדוגמת טונה, הליבוט, מקרל, דניס, הרינג ולוקוס. סלמון ונסיכת הנילוס, מיובאים לארץ ושייכים לקטגוריית הדגים הקפואי.

מבדיקות מעבדת המחקר “מילודע” שנערכו מטעם ארגון מגדלי הדגים בישראל עולה, כי לדגי הבריכה בישראל ערכים תזונתיים בריאים באופן חסר תקדים, וזאת בשל תנאי גידול אופטימליים, תזונה מאוזנת ותכונות הסתגלות מוצלחות של הזן.

דגי הבריכה יצאו לתחרות בערכים תזונתיים. בכתבה נפרסים בפניכם הדגים המצטיינים בקטגוריות השונות כפי שעלו בבדיקות המעבדה. חשוב  לציין, כי מנה ממוצעת של דג היא כ-400 גרם.

בין אומגה 3 לאומגה 6

חומצת השומן הבריאה אומגה 3, היא חומצת שומן רב בלתי רוויה, הנחוצה לגוף לשם קיום תהליכים חיוניים ויצירת רקמות חדשות. גוף האדם אינו מייצר אומגה 3 בעצמו ולכן עליו לייבא אותה במסגרת מזון או תוספי מזון.

קיימים שני סוגים של חומצות שומן רב בלתי רוויות: אומגה 3 – עד היום היה מקורה העיקרי בדגי מי ים קרים, אצות וצמחי מי ים קרים ומעט צמחי יבשה דוגמת פשתה ומנטור. היום נמצא, כי גם חלק מדגי הבריכה הגדלים בישראל מכילים כמות מכובדת של אומגה 3. מחקרים מיחסים לאומגה 3 יתרונות בריאותיים רבים וביניהם הפחתת הסיכון לתמותה ממחלות לב וכלי דם, מניעת דיכאון, שמירה על הזיכרון, בריאות העור ועוד. הכמות המומלצת של אומגה 3 לאדם בוגר היא 2.4-2 גרם ביום.

אומגה 6 – מקורה העיקרי בשמן תירס, שמן סויה ושמן חמניות והיא מסייעת בייצור הורמונים, בבניית קרומיות התאים ומעכבת את הזדקנות העור.

חשיבותן של חומצות השומן מסוג אומגה 6 אינו נופל מחשיבותן של חומצות השומן מסוג אומגה 3, אך עקב אכילה מוגברת של אומגה 6, נוצר עודף משמעותי שלה בגוף.

היחס הנכון בין שתי ה”אומגות” הוא 1:1. תרבות התזונה המערבית כוללת כמויות גבוהות של חומצות אומגה 6 וכמויות נמוכות של חומצות אומגה 3, לעיתים ביחס שמגיע ל- 1:30.

כאשר הכמות במזון של אומגה 6 עולה בהרבה מהכמות של אומגה 3, נוצרים חומרים הקרויים איקוסונואידים הגורמים בין היתר לדלקתיות יתר, וליתר קרישיות ולהשפעה שלילית על הבריאות.

מחקרים  הראו כי לצורך פעילותו התקינה של הגוף, מומלץ לשאוף לאזן את היחס בין צריכת חומצות אומגה 3 וחומצות אומגה 6, ע”י שילוב של מזונות עשירים באומגה 3, בתפריט היומי. 

מקום ראשון באומגה 3: דג הבורי

ארגון מגדלי הדגים מצא, כי ניתן להעשיר דגי בריכה באומגה 3 דרך שרשרת המזון והתוצאות לא איחרו לבוא. להלן דגי הבריכה המצטיינים ברמות מכובדות של אומגה 3: מקום ראשון באומגה 3 – דג הבורי. בדג זה 19% אומגה 3. כמות האומגה 3 ל-100 גרם דג היא 2.28 גרם, 9.12 גרם אומגה 3 במנת דג ממוצעת (שהם 19% מתוך 11.9 גרם השומן שיש בדג הבורי). יחס האומגה 3: אומגה 6 הוא 1:0.3, כך שכמות האומגה 3 גבוהה יותר מכמות האומגה 6.

קצת על דג הבורי: הבורי (Mullet) הינו דג ים, אשר נחבא בשפכי נחלים בעת סערות החורף. הוא נתפס כשהוא בגודל סיכה, ובתהליך אקלום הסתגל לבריכות הדגים. הוא ניזון מאצות הגדלות בבריכה באופן טבעי ותוצאות מעבדת “מילודע” חושפות כי הבורי הצליח להפיק מהאצות ומהמזון הטבעי בבריכה יותר אומגה 3 מכל דג בריכה אחר. הבורי משווק טרי במשך כל השנה בחנויות הדגים המתמחות. בשרו לבן, עם רצועה של בשר חום לכל אורכו, אין בו כמעט עצמות והוא נוח לאכילה.

בשנים האחרונות, דג הבורי צובר פופולריות מדהימה. שיעורי המכירות שלו עלו, ומסקר שערך השנה ארגון מגדלי הדגים בעזרת מכון “שילוב” נמצא הבורי כדג הבריכה החביב על כל שכבות האוכלוסייה. מחירו נע בין 20-36 ₪ לק”ג.

ובמקום השני…

במקום השני ניצב דג הבס, עם 16.8% אומגה 3. כמות האומגה 3 ל-100 גרם דג היא 1.5 גרם, 6 גרם אומגה 3 במנת דג ממוצעת (שהם 16.8% מתוך 8.9 גרם השומן שיש בדג הבס). יחס האומגה 3: אומגה 6 הוא 1:0.6, כך שגם בדג הבס כמות האומגה 3 גבוהה יותר מכמות האומגה 6.

דג הבס (Striped Bass) הוא הדג היפה מבין כל דגי הבריכות. גופו פחוס ומוארך, בטנו צבועה כסוף בהיר ואילו גבו כהה בגוונים תכלכלים. הבס גדל בבריכות מים מתוקים בחום של 26-15 מעלות ודורש רמת חמצן גבוהה. הבס הנו דג טורף ומזונו העשיר בקמח דגים, מהווה את מקור האומגה 3 בגופו.

משקלו הממוצע של הבס נע בין 600-350 גרם. בשרו לבן, רך ועדין, והוא בעל אדרת עצמות מרכזית. ניתן להשיגו בכל ימות השנה. מחירו: 25-40 ₪ לק”ג.

בהפרש אחוזים קטן מאוד מדג הבס, ניצב דג הפורל, בו 16.6% אומגה 3. כאשר מחשבים את כמות האומגה 3 ב-100 גרם דג מוצאים 1.63 גרם, 6.52 גרם אומגה 3 במנת דג ממוצעת (שהם 16.6% מתוך 9.8 גרם השומן שיש בדג הפורל), לעומת 1.5 גרם ל-100 גרם דג בס, ולכן ניתן להחשיבו גם כן במקום השני. יחס האומגה 3: אומגה 6 בדג הפורל הוא 1:1.18, לטובת האומגה 6.

דג הפורל (Rainbow trout) גדל בישראל במים הקרים והנקיים של נחל הדן בגליל העליון. הפורל הוא דג נחלים איכותי השייך למשפחת הסלמונידים, אליה משתייך גם הסלמון האטלנטי המיובא לישראל קפוא מנורבגיה וסקוטלנד. הפורל אוהב לשחות נגד הזרם, ולכן צורתו מוארכת, בשרו מוצק, והוא דל בשומן.

הפורלים הלבנים והוורודים הגדלים בגליל העליון נחשבים בין הטובים בעולם. כמו כן, טעמו המעודן ומיעוט עצמות האדרה הופכים את הפורל לידיד הילדים. הפורל משווק במשקל 350-450 גרם במשך כל השנה בכל חנויות הדגים ומחירו נע בין 42-52 ₪ לק”ג.

בשבוע הבא נכיר את הדגים דלי השומן והקלוריות, נבחין בהבדלים בין דגים טריים לקפואים ונגלה את סגולותיהם של הדגים.

השארת תגובה

ביטול

פופולארי
תקיעת שופר במחיצת רבן של כל בני הגולה
מגזין

תקיעת שופר במחיצת רבן של כל בני הגולה

הרב ישראל קוטלר ספטמבר 20, 2020
“הקורונה משולה לחורבן אירופה מבחינה רוחנית”
מגזין

“הקורונה משולה לחורבן אירופה מבחינה רוחנית”

הרב אליאב מילר ספטמבר 21, 2020
תקופה מאתגרת
לב שומע

תקופה מאתגרת

הרב אליאב מילר מאי 20, 2020
תקוה לאחריתך בגיא ההריגה
לב שומע

תקוה לאחריתך בגיא ההריגה

הרב אליאב מילר אפריל 12, 2020
תפקידו המרכזי והעיקרי של יהודי
שעת חינוך

תפקידו המרכזי והעיקרי של יהודי

הרב פנחס ברייער פברואר 28, 2020
תסמינים רפואיים
ורפא ירפא

תסמינים רפואיים

ד"ר מיכאל פקטורוביץ ספטמבר 3, 2020
תלמידי הרידב”ז
כותב בסמטאות

תלמידי הרידב”ז

הרב אברהם ישראל פרידמן אוקטובר 25, 2020
“תכנית הסיפוח” הצפתית
כותב בסמטאות

“תכנית הסיפוח” הצפתית

הרב אברהם ישראל פרידמן יוני 17, 2020
שם שמים שגור על פינו
שעת חינוך

שם שמים שגור על פינו

הרב פנחס ברייער דצמבר 21, 2020
שלוש שנים ללא מרן הגראי”ל שטינמן זצ”ל
מגזין

שלוש שנים ללא מרן הגראי”ל שטינמן זצ”ל

הרב ישראל קוטלר דצמבר 17, 2020
שלום בבית
לב שומע

שלום בבית

הרב אליאב מילר יולי 8, 2020
על הבמה

פרחים או שוקולד?…

אהובה פינקל

קבלה מאהבה

ד"ר מיכאל פקטורוביץ

הרב חיים ולדר: התנהלות נכונה בין בני המשפחה

הרב חיים ולדר

בחורים ישבו בבידוד ולפתע פגשו את עצמם!…

הרב אליאב מילר

מערות הסוד

הרב אברהם ישראל פרידמן

בין נצרות ליהדות * חיים ולדר בסיפור חדש

הרב חיים ולדר

מודל אפר”ת

אהובה פינקל

אמפטיה

הרב חיים ולדר

“בחור ישיבה הוא שר בממלכתו של הקב”ה”

הרב ישראל קוטלר

די למרמור

הרב פנחס ברייער

חובבי הקונספירציות

הרב חיים ולדר

המבוגר האחראי

הרב חיים ולדר

לקום ולהודות

שיפי צורן

מסע קודש בדאראג

הרב ישראל פישר

שומרי האוצר

הרב חיים ולדר

השמים נפתחו למדינת קרואטיה

הרב ישראל פישר

דוקטור סבתא – “אין זקן אלא שקנה חכמה”

גב' תמר גרין

מדוע בבני ברק לא יפלו טילים

הרב ישראל קוטלר
פופולרי
  • דף הבית
  • כל הכתבות
  • אנשי הבמה
  • ארכיון במה
  • צור קשר
תפריט
  • דף הבית
  • כל הכתבות
  • אנשי הבמה
  • ארכיון במה
  • צור קשר
לדף היומי
הכותבים
  • הרב מרדכי נויגרשל
  • הרב פנחס ברייער
  • הרב ישראל פישר
  • הרב אברהם ישראל פרידמן
  • הרב אליאב מילר
  • הרב חיים ולדר
  • ד”ר מיכאל פקטורוביץ
  • תמר גרין
צור קשר
לצפייה בכל המגזינים
כתוב לנו

אתר שומר שבת

מגזין במה 2020 | כל הזכויות שמורות

עיצוב ובנייה: טקסט רץ

גלילה לראש העמוד

קבל חינם את מגזין במה למייל כל שבוע!

תוכל לבטל את המנוי בכל עת

מגזין במה - מגזין תוכן חרדי לבית ולמשפחה גיליון 75
דילוג לתוכן
פתח סרגל נגישות

כלי נגישות

  • הגדל טקסט
  • הקטן טקסט
  • גווני אפור
  • ניגודיות גבוהה
  • ניגודיות הפוכה
  • רקע בהיר
  • הדגשת קישורים
  • פונט קריא
  • איפוס