בטור האחרון, הזכרנו את סדר היום במרחב הזמן כסולם ההצלה, אשר כל שעה בו היא שלב לעבור את היום ברוגע ובשלווה.
המטרה העיקרית בהקפדה על סדר היום היא לתת לילד תחושת יציבות, ומודעות לקורה אתו וסביבו במהלך היום. אי הוודאות סביב התנהלות היום גורמת לילדים תחושה של אי יציבות וגורמת להם להיות באי שקט תמידי.
הניסיון הגדול ביותר שהיה לאברהם אבינו ע"ה היה הניסיון של "לך לך". בעל ה'מעם לועז' מסביר את גודל הניסיון כך: מי שאינו יודע מקום יעדו הוא מתענה מאוד. כי אם הוא יודע מחוז חפצו אף על פי שהוא רחוק מאוד, לבו שקט כי הוא יודע שבכך וכך ימים הוא יגיע למחוז חפצו… אבל זה שהולך מבלי שידע מחוז חפצו הרי כל פסיעה שהוא הולך נדמה לו כמשא גדול".
סדר היום מראה לנו ולילדנו את הדרך, מבהיר את המסלול ויוצר רוגע וביטחון. ההשקעה והחשיבה בתכנון סדר היום היא לא מיותרת, ואפילו מחייבת בשיקול דעת נרחב למען לצורכי הילד.
אחד השלבים החשובים ביותר שצריך לשבץ בסדר היום הוא "זמן איכות אמא". זמן איכות עם אמא הוא צורך נפשי חיוני מאוד לילדיה. נפשו של הילד כמהה לרגע בו אמא תתפנה רק אליו ותהיה אתו לגמרי, בלי עוד עניינים מסביב, זה יוצר לו תחושת הגנה וודאות לכך שאמא שלו ולמענו.
מאידך ילד שיודע שיש מציאות קבועה שהימים שלו עוברים בלי זמן אמא טהור- עלול ללקות בחרדה ולשדר מצוקה ואי נוחות. ילד זה לומד בלית ברירה להפריע ולהשתולל ובכך ליצור לעצמו "זמן אמא" בנוסחה מאתגרת ולא הכי נעימה – אך את מטרתו האלמנטרית הוא השי ג- אמא כרע רק סביבו- אין לה מצב לעשות משהו אחר…
כל אמא והזמן שלה, כל בית וסדר היום שלו – אך חשוב לבסס הגדרה ברורה מתי מתקיים "זמן האיכות עם אמא" ומה עושים בו… "זמן אמא" יכול למלא חוויות מעניינות ומגוונות בתנאי שהן לא מסיטות את תשומת הלב העיקרית מהילדים.
למשל: חוג יצירה עם אמא, אפייה משותפת, שעת סיפור משחק קופסא- ואמא אתנו היא חלק פעיל מהמשחק או העשייה. כאשר זמן אמא עקבי ומוגדר מראש והילדים יודעים מתי הוא אמור להתקיים, הם הופכים לילדים רגועים, בטוחים ויציבים יותר.
ל"זמן אמא" מספיקות כ- 20 דקות ביום לצורך חוויה משפחתית משותפת לכל הילדים. יש ליצור איזון של עשייה לאורך השבוע, כך שפעם בשבוע אתגר גדול כגון יצירה או אפיה וכו' ובשאר הימים סיפור, שיחה או משחק קופסא.
שימו לב אחת לחודש כל ילד זקוק ל"זמן אמא" אישי – לבד בלי אף אחד מסביב, ניתן לעשות זאת ביציאה אישית עם אמא לצורך קניות, אך לא לשכוח שהילד הוא המרכז ולא הקניה…
והכי חשוב: גם אבא ישבץ לו פעם או פעמים של "זמן אבא" למרות שהוא רוב היום מחוץ לסדר היום השוטף – זמן האיכות אתו חשוב לא פחות, ולפעמים הרבה יותר…